Vi har på ØG valgt at dybdeimplementere MI som vores primære metode af flere vigtige grunde. De unge, der bor på ØG, kan have en kompleks baggrund med flere udfordringer som psykiske lidelser, stofmisbrug, kriminalitet, vanskeligheder i relationer eller i det hele taget problemer med at finde deres vej i livet. At vælge MI som metode giver os mulighed for at støtte de unge på en respektfuld, empatisk og effektiv måde, som fokuserer på at fremme deres indre motivation til at ændre deres liv.
Fokus på de unges egen motivation
En af de primære grunde til, at vi har valgt MI, er fordi vi ønsker at holde fokus på at fremme den enkelte unges indre motivation for forandring. Mange af de unge, vi arbejder med, kan være ambivalente i forhold til at ændre deres adfærd, og vi ved, at ægte og varig forandring kun kan opnås, når den unge selv har fundet motivationen. MI hjælper os med at identificere og udforske de unges ambivalens, så de får mulighed for at overveje både fordele og ulemper ved at ændre deres adfærd. Dette skaber en proces, hvor de unge ikke blot følger påtvungne regler eller påbud, men selv træffer beslutningen om forandring, hvilket øger deres ejerskab og engagement i processen.
Respekt og samarbejde
MI bygger på princippet om et samarbejdende partnerskab mellem medarbejderne og de unge. I vores arbejde er det afgørende, at de unge føler sig mødt og respekteret, og at deres perspektiv bliver taget alvorligt. Mange unge på ØG har tidligere haft oplevelser, hvor de har følt sig marginaliseret eller ikke hørt. MI giver os mulighed for at skabe et ligeværdigt forhold, hvor vi ikke kun agerer som autoriteter, men som støttepersoner, der arbejder sammen med den unge for at finde løsninger, der er meningsfulde for dem. Dette samarbejde skaber gensidig tillid, som er fundamentalt for at kunne arbejde med de vanskeligheder, de unge står overfor.
Compassion, empati og forståelse
Mange af de unge, vi møder, kan have svært ved at stole på voksne eller myndighedspersoner, ofte som følge af tidligere negative oplevelser. MI giver os værktøjer til at opbygge en ægte og ikke-dømmende relation, hvor den unge føler sig forstået. Dette skaber et trygt rum, hvor de unge kan åbne op om deres tanker og følelser og dermed lettere komme i gang med at overveje og arbejde med de forandringer, de ønsker at gennemføre.
Styrkelse af autonomi gennem empowerment
Mange unge på ØG har oplevet at miste kontrollen over deres eget liv gennem udfordringer som psykisk mistrivsel, misbrug, svigt eller kriminalitet. Med MI som metode giver vi de unge mulighed for at tage ansvar for deres eget liv og træffe egne valg, hvilket er med til at genopbygge deres selvværd og tro på, at de har kontrol over deres fremtid. Ved at understøtte de unge i at finde deres egne grunde til at ændre adfærd, i stedet for at påtvinge dem et eksternt pres, hjælper vi dem med at skabe varige ændringer, der er forankret i deres egne ønsker og behov.
Individuel tilpasning og fleksibilitet
På et bosted som ØG møder vi unge med meget forskellige udfordringer, og det er derfor vigtigt at have en metode, der kan tilpasses individuelt. MI giver mulighed for at tage udgangspunkt i de unges unikke situation, baggrund, styrker og de specifikke vanskeligheder, de står overfor. Denne person-centrerede tilgang gør det muligt at arbejde målrettet med hver enkelt unges behov, uden at metoden føles som en ensartet eller mekanisk proces.
Langsigtet effekt og bæredygtige forandringer
Ved at støtte de unge i at finde deres egen motivation for forandring og skabe et stærkt fundament af tillid og samarbejde, øger vi sandsynligheden for, at forandringerne bliver varige. Når unge selv har været med til at definere deres mål og finde ud af, hvordan de vil opnå dem, er de mere engagerede i at følge op på deres beslutninger. Dette er essentielt for at sikre, at de forandringer, vi arbejder med, ikke blot er midlertidige, men skaber en stabil og positiv udvikling på lang sigt. Nogle gange ser vi tydelige positive forandringer, andre gange fokuserer vores arbejde på det skadesreducerende, som er mindst lige så vigtigt, men måske mindre synligt.
Evidensbaserede indsatser giver faglig ro
Som bosted for unge med forskellige vanskeligheder er det afgørende for os at bruge metoder, der er evidensbaserede og er i tråd med vores humanistiske værdier og tro på, at mennesket er motiveret og rummer ressourcer til at opnå positive forandringer. MIs menneskesyn og værktøjskasse er derfor et vigtigt fundament i vores arbejde.